LIVE TEXT | Război în Ucraina. Bilanțul morților din Uman a ajuns la 26 de civili, inclusiv copii. Rusia vrea să cheltuie 59 de miliarde de dolari pe drone, până în 2030

LIVE TEXT | Război în Ucraina. Bilanțul morților din Uman a ajuns la 26 de civili, inclusiv copii. Rusia vrea să cheltuie 59 de miliarde de dolari pe drone, până în 2030

Prim-viceprim-ministrul Andrei Belousov a anunțat planuri pentru deschiderea de unități de cercetare și producție de drone în toată Rusia, stabilirea unor măsuri de sprijin financiar direct pentru producătorii de drone și crearea de programe educaționale pentru formarea designerilor și operatorilor de drone.

Drone Rusești. Foto: Arhiva Adevărul

UPDATE 06.16 Ministerul rus al Apărării (MOD) a confirmat numirea viceamiralului Vladimir Vorobyov ca noul comandant al Flotei Baltice pe 28 aprilie, în urma transferului fostului comandant al Flotei Baltice, amiralul Viktor Liina, la Flota Pacificului. Mass-media de stat rusă a raportat că Ministerul Apărării din Rusia l-a prezentat pe Vorobyov ca noul comandant al Flotei Baltice, confirmând astfel că Liina l-a înlocuit pe amiralul Serghei Avakyants ca comanda Flotei Pacificului. ISW a raportat anterior că Liina ar fi putut înlocui Avakyants din cauza eșecurilor Flotei Pacificului expuse în timpul recentelor exerciții de pregătire pentru luptă, iar oficialii ruși au susținut că Avakyants a fost mutat într-o nouă poziție de șef al centrelor de antrenament sportiv militar rus și de educație patriotică după ce a ieșit din serviciul militar. Vorobyov a servit anterior ca șef de stat major și prim-adjunct al comandantului atât al flotei baltice, cât și al flotei de nord.

UPDATE 05.31 Președintele rus Vladimir Putin a semnat pe 27 aprilie un decret care legiferează condițiile pentru deportarea pe scară largă în continuare în Rusia a rezidenților din zonele ocupate ale Ucrainei. Putin a semnat un decret intitulat „Cu privire la particularitățile statutului juridic al anumitor categorii de cetățeni străini și apatrizi din Federația Rusă” care îi definește pe cei care locuiesc în teritoriile ocupate de Rusia, care și-au declarat dorința de a-și păstra cetățenia actuală și refuză. să accepte pașapoartele rusești ca „cetățeni străini și apatrizi care locuiesc în prezent în Federația Rusă.” Decretul prevede că astfel de persoane pot continua să locuiască în teritoriile ocupate până la 1 iulie 2024, sugerând că aceste persoane pot fi supuse deportării, după această dată. Acest decret codifică metode coercitive pentru a încuraja rezidenții din zonele ocupate să primească pașapoarte rusești și, de asemenea, stabilește condiții pentru deportarea ucraineanilor care nu sunt de acord să devină cetățeni ruși. Autoritățile ruse continuă, de asemenea, alte eforturi de a deporta ucrainenii, în special copiii, în Rusia în cadrul diferitelor scheme. ISW continuă să evalueze că toate liniile de efort care vizează deportarea ucrainenilor în Rusia pot constitui o încălcare a Convenției de la Geneva privind prevenirea și pedepsirea crimei de genocid, precum și o potențială campanie de curățare etnică deliberată.

UPDATE 05.03 Ministrul rus al Apărării, generalul de armată Serghei Şoigu, a promovat eforturile Kremlinului de a forma o potențială coaliție anti-occidentală în timpul unei întâlniri a miniștrilor apărării din statele membre ale Organizației de Cooperare din Shanghai (OCS) la New Delhi, India. Shoigu a declarat pe 28 aprilie că reuniunea OCS a avut loc pe fundalul instituirii unei noi ordini mondiale multipolare, căreia Occidentul colectiv se opune activ. Shoigu a susținut că SUA și aliații săi provoacă conflicte cu Rusia și China și că Occidentul încearcă să învingă Rusia și să amenințe China prin războiul din Ucraina. Shoigu a invitat statele membre OCS să participe la a 11- a Conferința de Securitate Internațională de la Moscova și a cerut OCS să dezvolte un cadru pentru schimbul de informații militare, cooperarea în exerciții militare comune și dezvoltarea de parteneriate între OCS și organizațiile multilaterale favorizate de Rusia, cum ar fi Comunitatea Statelor Independente (CSI) și Organizația Tratatului de Securitate Colectivă (CSTO).

UPDATE 04.25 Kremlinul a identificat anterior organizațiile multilaterale fără o participare semnificativă a Occidentului drept organele sale preferate pentru luarea deciziilor internaționale și va continua probabil să folosească astfel de organisme pentru a promova conflictul geopolitic preconizat al președintelui rus Vladimir Putin cu Occidentul. ISW a apreciat că Putin a încercat să folosească vizita președintelui chinez Xi Jinping la Moscova din 20 până în 22 martie pentru a promova ideea unui bloc geopolitic anti-occidental ruso-chinez, dar că Xi a respins deschiderile retorice ale lui Putin. Kremlinul este probabil conștient de faptul că atractivitatea unui astfel de bloc ține mai mult de puterea economică și politică a Chinei decât de economia din ce în ce mai izolată a Rusiei și de capacitatea militară degradată a acesteia, motiv pentru care probabil a ales OCS favorizată de chinezi pentru a promova ideea unei potențiale coaliții anti-occidentale. De asemenea, Kremlinul încearcă probabil să asigure, printr-un angajament multilateral cu China, beneficiile dorite ale unei relații bilaterale chino-ruse pe care Putin nu a putut să le obțină în întâlnirea sa cu Xi. Încercările Kremlinului de a folosi OCS pentru a sprijini aceste eforturi este puțin probabil să aibă mai mult succes decât eforturile sale anterioare de a aduna restul lumii împotriva Occidentului și de a convinge China, că Rusia este un partener de securitate de încredere și egal.

UPDATE 04.10 Șeful Bisericii Ortodoxe Ruse, controlată de Kremlin, Patriarhul Kiril al Moscovei, a destituit un protodiacon al Bisericii Ortodoxe Ruse care nu a sprijinit invadarea Ucrainei de către Rusia. Protodiaconul ortodox rus Andrei Kuraev a postat un ordin din data de 28 aprilie de derogare pentru „activități anti-bisericești”, semnat de Patriarhul Kiril. Biserica Ortodoxă Rusă l-a derogat anterior pe Kuraev în decembrie 2020, dar Patriarhul Kiril a impus un moratoriu asupra executării acestei decizii pentru a-i acorda lui Kuraev timp să „regândească poziția sa”. Se pare că Kuraev nu sprijină invazia Rusiei în Ucraina și nu este de acord cu sprijinul Bisericii Ortodoxe Ruse pentru invazie. Autoritățile ruse l-au amendat pe Kuraev cu 30.000 de ruble pentru discreditarea armatei ruse în august 2022, după ce Kuraev a scris o postare pe blog despre războiul actual din Ucraina. Radio Europa Liberă/Radio Liberty a mai raportat că Kuraev a criticat structurile Bisericii Ortodoxe Ruse și pe Patriarhul Kirill, acuzând Biserica Ortodoxă Rusă că este îndepărtată de enoriașii săi, birocratică și inertă. Renunțarea lui Kuraev sprijină evaluarea ISW că Biserica Ortodoxă Rusă nu este o organizație religioasă independentă, ci mai degrabă o extensie a statului rus și un instrument al puterii de stat ruse. Forțele ruse din Ucraina au făcut tot posibilul pentru a-i pedepsi pe preoții ortodocși ruși individuali din Ucraina care nu au cooperat pe deplin cu forțele militare ruse.

UPDATE 03.49 Forțele ruse au continuat atacurile la sol în apropiere de Kreminna și au făcut un avans progresiv la nord-vest de Kreminna pe 28 aprilie. Imaginile geolocalizate publicate pe 28 aprilie arată că forțele ruse au avansat într-o zonă la aproximativ 10 km nord-vest de Kreminna. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse au efectuat operațiuni ofensive fără succes în apropiere de Dibrova (5 km sud-vest de Kreminna), zona de pădure Serebrianske (10 km sud de Kreminna) și Bilohorivka (10 km sud de Kreminna). Un blogger rus a susținut că trupele ruse au atacat fără succes spre Torske și Terny, ambele la aproximativ 13 km vest de Kreminna.

UPDATE 03.23 Forțele ruse cresc presiunea împotriva autostrăzii T0504 Kostyantynivka-Chasiv Yar-Bakhmut. Imaginile geolocalizate postate pe 27 aprilie arată că forțele ruse au avansat către Colegiul Industrial Bakhmut pe T0504 în sud-vestul Bakhmut. Alte imagini geolocalizate arată forțele ucrainene efectuând o retragere controlată dintr-o clădire de-a lungul T0504, sugerând că și forțele ruse au avansat în acea zonă. Statul Major ucrainean a raportat pentru prima dată pe 27 aprilie că forțele ucrainene au respins un atac terestre rusesc în direcția Chasiv Yar (9 km vest de Bakhmut).

UPDATE 03.09 Forțele ruse au continuat atacurile la sol în și în jurul orașului Bakhmut pe 27 aprilie. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse au continuat atacurile în interiorul Bakhmut și că forțele ucrainene au respins atacurile terestre rusești în direcția Bohdanivka (5 km nord-vest de Bakhmut). Bloggeri ruși au susținut că forțele Grupului Wagner au spart liniile defensive ucrainene în centrul Bakhmutului și au continuat să atace pozițiile ucrainene din nordul, sudul și vestul Bakhmutului. Bloggerii au mai susținut că forțele ruse au atacat lângă Orikhovo-Vasylivka (11 km nord-vest de Bakhmut) și Ivanivske (6 km vest de Bakhmut). Un blogger a susținut că forțele ucrainene au efectuat contraatacuri lângă Khromove (imediat la vest de Bakhmut) și Bohdanivka.

image

UPDATE 02.56 Forțele ruse au continuat atacurile la sol de-a lungul liniei Avdiivka-Donețk pe 28 aprilie. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ucrainene au respins atacurile terestre rusești în apropiere de Avdiivka, Sieverne (5 km vest de Avdiivka), Pervomaiske (11 km sud-vest de Avdiivka), Krasnohorivka (22 km). la sud-vest de Avdiivka), Marinka (27 km sud-vest de Avdiivka) și Novomykhailivka (10 km sud-vest de orașul Donețk). Un blogger rus a susținut că forțele ruse au avansat lângă Krasnohorivka pe 27 aprilie. Un alt blogger a susținut pe 28 aprilie că forțele ruse au atacat pozițiile ucrainene în apropierea de sud-vest Avdiivka.

UPDATE 02.39 Forțele ucrainene au avansat în vestul regiunii Donețk începând cu 28 aprilie. Imaginile geolocalizate postate pe 28 aprilie arată că forțele ucrainene au avansat la sud-vest de Pavlivka (3 km sud-vest de Vuhledar). Ministerul rus al Apărării (MOD) a susținut că forțele ruse au lovit poziții ucrainene lângă Pavlivka. Forțele ruse nu au efectuat niciun atac la sol confirmat sau revendicat în vestul regiunii Donețk pe 28 aprilie.

image

UPDATE 02.17 Forțele ruse au alocat probabil sisteme de artilerie termobarică TOS-1A, active la nivel de district militar, pe axele Avdiivka și vestul Oblastului Donețk, indicând potențiale pregătiri pentru intensificarea operațiunilor ofensive. Republica Populară Donețk (DNR) a postat filmări pe 28 aprilie, pretinzând că forțele rusești ale Brigăzii 40 de Infanterie Navală (Flota Pacificului) trăgeau cu un sistem TOS-1A în direcția Avdiivka, iar Ministerul Rusiei a declarat că forțele ruse operează sisteme de artilerie termobară în vest. Regiunea Donețk. Utilizarea sistemelor TOS-1A în axele Avdiivka și vestul regiunii Donețk este puțin probabil să genereze un avantaj decisiv pe câmpul de luptă pentru forțele ruse, așa cum a evaluat anterior ISW.

UPDATE 02.06 Forțele ruse au continuat operațiunile de rutină de foc indirect și defensive în sudul Ucrainei pe 28 aprilie. Statul Major ucrainean a remarcat că trupele ruse se apără pe direcțiile Herson și Zaporijia. Sursele ruse au continuat să speculeze cu privire la o potențială contraofensivă ucraineană peste râul Nipro în regiunea Herson și peste lacul de acumulare Kakhovka din regiunea Zaporijia. Imaginile geolocalizate postate pe 28 aprilie arată forțe ucrainene lovind pozițiile rusești în Korsunka, regiunea Herson.

image

UPDATE 01.44 Președintele rus Vladimir Putin le-a cerut oficialilor ruși să dezvolte industria internă a dronelor din Rusia, probabil ca parte a efortului Kremlinului de a mobiliza treptat baza industrială de apărare a Rusiei (DIB). Putin a vizitat o unitate de producție de drone din parcul industrial Rudnevo din Moscova pe 28 aprilie și apoi a participat la o întâlnire la care a subliniat importanța dezvoltării producției interne de drone a Rusiei. Putin a încadrat dezvoltarea industriei ruse a dronelor ca o chestiune de „suveranitate tehnologică” și a instruit oficialii ruși să sporească capacitatea Rusiei de a dezvolta și produce componente de drone la nivel local, sugerând posibil că dependența Rusiei de Iran și de alți terți pentru dronele militare a deranjat Kremlinul. Putin a anunțat că Kremlinul va crea cerere pentru drone interne prin comenzi de stat și că operatorii speciali vor face achiziții mari și apoi vor închiria drone. Prim-viceprim-ministrul Andrei Belousov a raportat lui Putin că guvernul rus a elaborat și aprobat un ordin de stat în valoare de 4,4 miliarde de ruble (aproximativ 59 de miliarde de dolari) pentru producția de drone până în 2030. Belousov a evidențiat, de asemenea, planuri pentru deschiderea de unități de cercetare și producție în toată Rusia, stabilirea unor măsuri de sprijin financiar direct pentru producătorii de drone și crearea de programe educaționale pentru formarea designerilor și operatorilor de drone. Belousov a susținut că Rusia va produce 670.000 de drone, inclusiv 16.000 de drone medii și grele, până în 2030, probabil un obiectiv nerealist, având în vedere că Belousov a declarat că actuala piață rusă a dronelor este compusă din 32.000 de drone, dintre care două treimi sunt importate. Dronele continuă să joace un rol tactic semnificativ în Ucraina, iar planul anunțat al Kremlinului de a crește producția de drone până în 2030 indică faptul că Kremlinul continuă să mobilizeze treptat anumite părți ale DIB a Rusiei în loc să efectueze o mobilizare economică mai largă. ISW a evaluat anterior că Kremlinul dorește să evite o mobilizare economică mai largă care ar crea perturbări economice interne suplimentare și nemulțumiri corespunzătoare din partea populației.

UPDATE 01.22 Putin a încercat, de asemenea, să răspundă criticilor larg răspândite din partea comunității ultranaționaliste din Rusia cu privire la lipsa sprijinului guvernamental pentru producția de drone. Bloggerii ruși au criticat în mod obișnuit guvernul rus pentru că nu-i sprijină pe voluntarii care produc drone mici din componente disponibile comercial și le trimit forțelor ruse din Ucraina. Putin a declarat la întâlnire că sprijină pe deplin propunerile care ar vedea copiii să învețe să gestioneze, să colecteze și să proiecteze drone în școală, măsură pe care unii bloggeri proeminenți au susținut-o.

UPDATE 01.03 Un deputat al Dumei de Stat a Rusiei ar fi declarat că oficialii ruși pot aplica sancțiuni menite să pedepsească echipele de retragere cetățenilor eligibili pentru serviciul militar care nu își raportează locul de muncă sau de studiu, precum și reședința.[52] Deputatul Dumei Andrei Lugovoi ar fi făcut aceste comentarii într-un articol publicat pe 28 aprilie și apoi șters.[53]

UPDATE 00.38 Autoritățile de ocupație ruse continuă să anunțe programe de patronaj cu subiecții federali ruși. Autoritățile de ocupație a regiunii Zaporijia și șeful Republicii Ciuvașia, Oleg Nikolaev, au semnat un acord la 27 aprilie prin care Ciuvașia deține raionului Berdyansk ocupat, regiunea Zaporijia.

UPDATE 00.12 Oficialii ucraineni continuă să atragă atenția asupra deportării ilegale de către Rusia a copiilor ucraineni în Rusia. Deputatul poporului ucrainean Maria Mezentseva a anunțat pe 28 aprilie că Ucraina a furnizat Comitetului Internațional al Crucii Roșii (CICR) o listă cu 19.000 de copii ucraineni deportați forțat de Rusia. Mezentseva a declarat că CICR are autoritatea de a vizita copiii plasați în taberele rusești, familiile de plasament și alte locuri în care autoritățile ruse păstrează ilegal copii, dar că nu se știe când vor avea loc aceste vizite. Centrul de Rezistență ucrainean a raportat pe 28 aprilie că autoritățile de ocupație ruse intenționează să retragă copiii ucraineni din școlile din Horlivka, regiunea Donețk, la sfârșitul anului școlar și să-și oblige părinții să călătorească cu ei în Rusia sub pretextul evacuării.

ȘTIRE INIȚIALĂ Forțele ruse au lansat o serie de lovituri cu rachete împotriva zonelor din spatele frontului ucrainean în noaptea de 27 aprilie. Surse militare ucrainene au confirmat că forțele ruse au lansat 23 de rachete Kh-101/Kh-555 din aeronavele Tu-95 peste Marea Caspică și au lovit infrastructura civilă din Uman, regiunea Cherkasy; Orașul Dnipro; și Ukrainka, regiunea Kiev. Forțele aeriene ucrainene au raportat că apărarea aeriană ucraineană a doborât 21 din 23 de rachete și două UAV-uri. Ministerul rus al Apărării (MOD) a recunoscut lovitura și a susținut că forțele aerospațiale ruse au efectuat o lovitură coordonată cu rachete împotriva punctelor de desfășurare a rezervelor ucrainene și au lovit toate țintele vizate. Imaginile geolocalizate arată daune pe scară largă la o clădire rezidențială din Uman, bilanțul morților ajungând la 26 de civili, inclusiv copii.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Articol dubios despre România apărut în presa de la Budapesta...

2 Ce se întâmplă în China?

3 Sfidare fără precedent / Kazahstanul a vândut Statelor Unite 81 de avioane militare de fabricație sovietică, prin intermediul unor firme offshore!

4 „Era imposibil de dresat” / Posibilul vicepreședinte al lui Donald Trump recunoaște că și-a ucis câinele

5 VIDEO Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990